Twitter, niet meer weg te denken
Politici twitteren. Politieagenten twitteren. Journalisten twitteren. Het Koninklijk huis twittert. En nog vele andere beroepen en miljoenen particulieren. Dus goed om te beginnen met de vraag wat Twitter nu eigenlijk is.Twitter is opgezet als een zogenaamd Microblog. Middels een microblog kunt u meldingen, zogenaamde "Tweets" uitsturen van maximaal 140 tekens. Dat lijkt weinig, maar dat blijkt in het gebruik best mee te vallen
Ook zijn er mogelijkheden om foto's op speciale sites te plaatsen waarheen dan weer verwezen kan worden. We sturen deze boodschappen naar mensen die daar interesse in hebben, de zogenaamde followers. Maar ons bericht kan ook gevonden worden via een zoekopdracht die iemand gegeven heeft.
We kunnen zelf actief zorgen dat onze berichten (eigenlijk moeten we ze dus Tweets noemen) gemakkelijker gevonden worden door de trefwoorden die we gebruiken van een # te voorzien. Dus willen we alles ontvangen over de politiek dan geven we in ons leesprogramma op dat we alles van #politiek willen lezen. Een dergelijk trefwoord met een # ervoor wordt een hashtag genoemd.
Natuurlijk kunnen we ons ook abonneren op de berichten van anderen waarvan we denken dat ze iets interessants voor ons te melden hebben. We doen dan een zogenaamde "follow" en de persoon verschijnt in onze "followers" lijst.
Een groot voordeel van deze korte berichten is dat ze gemakkelijk te verzenden en te ontvangen zijn via de mobiele telefoon en waarschijnlijk is dit ook wel één van de redenen dat Twitter zo populair geworden is.
Vooral als er ergens iets bijzonders gebeurt dan zijn er meestal na een aantal seconden al de eerste tweets over te vinden. Deze nieuwsberichten zijn vaak te vinden onder de zoekterm #breaking of #breakingnews. Zie het voorbeeld hieronder waarbij de leessoftware naar deze hashtag zoekt.
En we kunnen onze berichten, die natuurlijk algemeen worden rondgestuurd, ook richten op een bepaald persoon. Dat kunnen we bereiken door een @ (u weet wel, uit uw emailadres) voor de naam toe te voegen. Dat levert dan iets op als: @persoon
Vaak zien we in de Tweet zaken staan als "http://ht.ly/1aZ4Wi". Dit zijn verkorte adressen van websites. Op deze manier zonder enige betekenis. Maar ze zijn net als elke andere link aan te klikken.
Tot slot kunnen we een ontvangen tweet doorsturen naar onze eigen followers. Dat doen we door het bericht opnieuw te verzenden, een activiteit die Retweeten wordt genoemd. Ze zijn te herkennen aan de letters RT in de tweet zelf.
Kijkt u maar eens welke van de hierboven genoemde begrippen in de uw tweets zijn terug te vinden.