Het schrijven van betere verkoopteksten
Je hebt net als ieder mens ooit leren schrijven op de lagere school en bent daar misschien op de middelbare school mee door gegaan. Maar voor het schrijven van verkoopteksten is die kennis van schrijven en taal nog lang niet voldoende.
Daarom hierbij een paar tips over technieken die ervaren schrijvers hanteren, om hun berichten nog meer overtuigend over te laten komen. Zonder al te schools te worden geven we die tips aan u door om te gebruiken in uw eerstvolgende webpagina, brochure of verkoopbrief:
Voorkom allereerst het te veel gebruiken van werkwoorden als "is" en "zijn" in uw verkoopteksten. Deze woordjes maken uw tekst niet krachtiger, nemen alleen maar ruimte in en geven eigenlijk niet meer aan dat er kennelijk iets bestaat...
Dus schrijf niet "Er is een simpel handigheidje dat een zin om kan zetten van saai naar brilliant " maar schrijf "Een simpel handigheidje kan een zin omzetten van saai naar brilliant". Of nog beter: "Een simpel handigheidje zet een zin om van saai naar brilliant". Kijk, dat is bijna de helft minder en er staat hetzelfde.
Of "we gaan dit product presenteren uit ons kantoor in Amsterdam" vervangen door "we presenteren dit product uit ons kantoor in Amsterdam" of wel "de productpresentatie is in ons kantoor in Amsterdam"
Hebt u toch een aantal bijzinnen nodig in uw tekst, plaats dan altijd de langste bijzin achteraan. Werk daarbij van eenvoudig naar meer ingewikkeld toe. Het leest gemakkelijker en de zin aan einde laat meer indruk achter:
"Hij is altijd de laatste die binnenkomt, luidruchtig, op een vervelende manier." wordt dan "Hij komt luidruchtig, op een vervelende manier en altijd als de laatste binnen."
Nog beter is bijzinnen volkomen te vermijden. Bijzinnen zijn rotdingen. Ze maken uw tekst alleen maar langdradig. Bijvoorbeeld "Hij komt altijd luidruchtig en op een vervelende manier als laatste binnen".
Probeer altijd zo specifiek mogelijk te zijn.
Tenzij het echt een bewuste keuze is, dient u woorden als "veel","meerdere", "verscheidene", "ongeveer", "om en nabij" te vermijden. Het zijn vage termen waarbij iedereen zich iets anders voor zal stellen. Als u specifiek bent, dan geeft u aan dat u precies weet wat uw product doet. En dat de werking van uw product gebaseerd is op testen, onderzoek en bewezen resultaten. Kortom, uw product heeft een prima achtergrond.
Let op waar een toevoeging bij hoort.
Zet een bijvoeglijk naamwoord of bijzin direct bij het onderwerp. Dat kan rare dingen voorkomen. En u leest er in eerste instantie vaak nog over heen ook. Een voorbeeld van bekend probleemgeval: "Ik reed tegen een geparkeerde vrachtauto komende van de andere kant." Hé, die vrachtauto kwam toch niet van de andere kant want die stond geparkeerd... Zouden we schrijven "Ik kwam van de andere kant en reed tegen een geparkeerde vrachtauto aan" dan is het allemaal direct een stuk duidelijker wat er gebeurd is.
Kijk uit voor verdubbelingen.
Soms voegen we in onze verkoopteksten verdubbelingen toe, die totaal overbodig zijn, zeker als we twee woorden gebruiken, die qua betekenis heel dicht bij elkaar liggen.
Dus in plaats van "De machine doet het goed en loopt lekker rustig." kiezen we voor "De machine doet het goed." of "De machine loopt lekker rustig." maar niet voor beide omschrijvingen die te dicht bij elkaar liggen. Erger zijn missers als "Zijn tank was leeg en hij stond zonder benzine." vervangen door "Hij stond zonder benzine" of "Hij stond met een lege tank". Want dat was de feitelijke situatie. De verdubbeling voegt verder niets toe.
Zorg voor afwisseling in de zinnen.
Als alle zinnen even lang zijn dan wordt de tekst knap saai. Begin altijd met een korte zin, dan een wat langere gevolgd door een nog langere. En dan allerlei combinaties. Stel je eens een persoon voor die altijd zinnen van dezelfde lengte produceert. Die zou op een robot gaan lijken. Waarom zou je het dan wel op papier doen? Een woord kan soms al een zin zijn. Misschien zelfs een alinea. Berucht in deze is premier Rutte die als reactie vaak alleen het woord "Mooi!" geeft. Een woord, zin en alinea in één.
Kent u de reclame van het roze speelgoedkonijn dat steeds maar doorgaat met een bepaald merk batterij in zijn rug? Sommige mensen schrijven op dezelfde manier. Het gaat maar door en door en door... Vooral ambtelijke stukken zijn hier berucht om. Het maakt ze volslagen onleesbaar. De langste samengestelde zin die uw auteur ooit gezien heeft, was van een ambtenaar van Rijkswaterstaat. De eerste punt was te vinden iets onder de helft van een A4. Alles daar voor was één zin met oneindig veel komma's en bijzinnen. Dit soort tekst leest niemand meer. Hak een dergelijke zin in kortere losse zinnen. Durf ook eens een punt te gebruiken en een nieuwe zin te beginnen. Zet ook eens wat witruimte tussen uw zinnen. Het wordt leesbaarder en het lokt ook meer uit om te gaan lezen.
Hou zinnen lekker kort.
Waarom zou u vier of vijf woorden in een zin zetten, waar u met één of twee woorden kunt volstaan om hetzelfde te zeggen?
"Als we rekening houden met het feit dat het morgen slechter weer wordt..." leent zich prima om vervangen te worden door "Omdat het morgen slechter weer wordt..." Vooral bij media waar u weinig tekstruimte hebt, zoals bij dure kleine advertenties, is dat van het grootste belang.
Ga geen vanzelfsprekende zaken benadrukken.
Alles dubbel uitvoeren is prima bij computers voor de ruimtevaart die betrouwbaar moeten zijn. Maar voor je advertentie is het totaal overbodig. Termen als "anticipeer vooraf", "vitale essentiële onderdelen", "witte sneeuw" en dergelijke kunnen uw lezer tot wanhoop drijven.
Ook het samenvoegen van zaken die nauw met elkaar te maken hebben, kunnen rare effecten geven. Denk aan "gedachten en ideeën", "acties en handelingen" en dat soort combinaties. De lezer denkt dat u twee dingen wilt zeggen. Die lezer snapt niet, dat u twee dezelfde dingen zegt. Zo zet je je lezers op het verkeerde been. Dus nooit een woord door een synoniem van dat woord laten volgen.
Neem deze tips eens mee bij het schrijven van je eerstvolgende verkoopteksten. Die teksten zullen er beslist beter van worden. En goed verkopende tekst is toch hetgeen waar we naar streven, nietwaar?