zaterdag 21 september 2013

Silo structuur websites

Silostructuur



De ICT wereld, waar uiteraard ook het webdesign onder valt, is altijd al gek geweest op vreemde terminologie, die  bij een nadere beschouwing vaak neerkomt op een nieuwe naam voor een al langer bestaand begrip.

Een voorbeeld is de zogenaamde silo-structuur van een website die als een soort wondermiddel voor de weergave in de zoekresultaten van een zoekmachine wordt gepresenteerd. In feite praten we hier over een opzet van een website op dezelfde manier als goed gestructureerde computersoftware wordt ontworpen.

silostructuur

Een dergelijke opzet in de softwarewereld komt neer op een programmaopbouw volgens een strakke topdown hiërarchie. Zeg maar een boomstructuur zonder verbindingen tussen de onderlinge zijtakken. Deze aanpak voor computersoftware is gemeengoed geworden, in tegenstelling tot de toepassing in de websitebouw. Ook daar zijn voor dit soort technieken allerlei namen in omloop (geweest).

Bij de websitebouw komt de belangstelling voor deze aanpak voort uit de noodzaak om een website aantrekkelijk te maken voor zoekmachines en dat gaat het beste als het onderwerp duidelijk is.

Stel dat we een kunstsite hebben met drie onderwerpen:
- platte beeldende kunst (schilderijen etc)
- ruimtelijke kunst (beeldbouwwerk)
- grafiek

De meeste webontwerpers hebben er weinig moeite mee om interne verwijzingen tussen alle pagina's onderling te laten lopen. Maken we echter gebruik van een silostructuur dan krijgen we een gemeenschappelijke homepage met daaronder een drietal "takken", voor elk genoemd onderwerp een eigen tak. Voegen we pagina's met informatie toe dan zal ook die pagina in die tak, -in de silo- dus moeten passen.


Ook links van buitenaf gaan direct naar de meest doelgerichte pagina in de silo verwijzen en niet meer naar de homepage.


Het gebruik van deze silostructuur is voor de doorgewinterde programmeur eigenlijk dus niets nieuws. Het is iets wat hij altijd al deed. In de webwereld wordt het toepassen van de technieken als een soort revolutie ervaren, wat het dus in het geheel niet is.