maandag 5 oktober 2015

10 Effectieve manieren om uw bedrijfskosten terug te brengen

10 Effectieve manieren om uw bedrijfskosten terug te brengen 


Bartering

Als u een bedrijf hebt kunt u overwegen om een barterconstructie met andere bedrijven op te zetten. U wisselt dan diensten en/of producten met elkaar uit. Dit kost dan in het algemeen wel wat tijd, maar het kan vaak tegen gesloten beurzen of in elk geval tegen minimale kosten. Daarnaast kan samenwerking voor nieuwe mogelijkheden zorgen of u kunt uw netwerk weer eens uitbreiden. Dat soort niet-financiële aspecten mag best een rol meespelen.

Netwerken

Probeer uw bedrijf deel uit te laten maken van een netwerk met andere bedrijfjes. U kunt advertentiekosten delen, adreslijsten uitwisselen (wees voorzichtig met spamming) en dergelijke, wat uw marketingkosten drastisch omlaag kan brengen. Wees wel voorzichtig met onderlinge concurrentie. Bij bedrijven die zich op dezelfde doelgroepen richten liggen problemen al snel op de loer en dan is het zaak deze problemen niet zo groot te maken dat het middel erger is dan de kwaal.



Koop grote partijen in

U houd geld in uw zak als u direct inkoopt bij een groothandel. Vaak is wel een lidmaatschap en minimaal een inschrijving bij de Kamer van Koophandel noodzakelijk. Maar vooral bij de dagelijkse verbruiksartikelen op uw kantoor, waarvan u de aanschaf regelmatig ziet terugkomen, kan dit heel interessant zijn.

Gratis Spullen zijn vaak te vinden

Hou de duizenden weggevertjessites in de gaten. Vaak zijn zaken als software, plaatjes, clipart, achtergronden, onlineservices (vooral op webgebied) gratis of zeer goedkoop op internet te vinden en er zit vaak heel bruikbaar spul bij. Kijk ook eens op Fiverr.com waar soms zeer voordelige dienstverlening te vinden is.

Lenen of huren goed vergelijken

Soms heeft u bepaalde, gespecialiseerde spullen maar kortstondig nodig zonder dat er zicht op is dat u ze binnen afzienbare tijd wederom nodig hebt. Wellicht kunt u deze spullen dan ergens lenen of mogelijk huren. Bij gebruik over een korte periode zal huren meestal voordeliger zijn dan het zelf aankopen van het apparaat.

Maak gebruik van veilingen

Veilingen worden zowel online als offline gehouden. Vaak kunt u zaken hier heel voordeling vinden. Denk aan Ebay, marktplaats en inmiddels tientallen anderen. Voordat u op een dergelijke veiling iets aanschaft verdient het vaak aanbeveling om er eens goed naar te kijken en er dan pas op te bieden. Het is niet ongebruikelijk bij veilingen dat spullen boven de winkelprijs de deur uit gaan omdat kopers last krijgen van een vreemd soort gedrag. Als men eenmaal een bod gedaan heeft dan kan men daar om één of andere reden kennelijk niet meer onder gaan zitten.

Kijk altijd vooruit bij inkopen 

Maak een lijst met die zaken die u regelmatig verbruikt, bijvoorbeeld kantoormiddelen. Let dan een beetje op speciale aanbiedingen, die we vooral bij de groothandelsketens regelmatig tegenkomen. Ze hebben van een  dagaanbieding die u per email thuis gezonden kunt krijgen en deze aanbiedingen zijn vaak ver onder de gangbare prijs omdat ze als lokkers bedoeld zijn. U bent dan goedkoop uit en geneigd nog iets meer te gaan kopen, zodat het bedrijf uiteindelijk toch de bedoelde omzet haalt. Maar maak rustig gebruik van deze vaak zeer aantrekkelijke aanbiedingen als u weet dat u de aangeboden zaken op niet al te lange termijn nodig hebt. Kortom, planmatig omgaan met uw inkoop van verbruiksartikelen kan lonen.

Tweede hands kan interessant zijn 

Als het niet echt noodzakelijk is dat alle apparatuur van uw bedrijf fonkelnieuw is, overweeg dan de aanschaf van gebruikte apparatuur. In veel dorpen vinden we winkeltjes van particulieren, verenigingen en stichtingen die hierin gespecialiseerd zijn. Veel apparatuur wordt zeker door grotere bedrijven afgedankt als het economisch afgeschreven is, maar dit wil helemaal niet zeggen dat het ook technisch afgeschreven kan worden. Veel computerapparatuur heeft een indrukwekkende levensduur en kan na de drie jaar waarin het normaal gesproken wordt afgeschreven, nog wel een jaar of wat mee.

Onderhandelen is vaak lonend

Probeer altijd over de gevraagde prijs te onderhandelen. Proberen kan immers altijd en slechter kunt u er niet van worden. Het is opmerkelijk hoeveel zaken prima onderhandelbaar zijn. In bepaalde culturen is onderhandelen zelf zo gewoon dat er raar tegenaan gekeken wordt als u het niet doet. Maar in Nederland is er beslist nog een bepaalde schroom. En die zult u dan inderdaad moeten zien te overwinnen.

Oriënteer u altijd terdege. 

U bent vrijwel nooit aan één leverancier gebonden. Zorg altijd dat u op de hoogte bent van wat de wereld te bieden heeft ten aanzien van hetgeen u nodig hebt. Wees niet te snel tevreden met het aanbod van uw vaste leverancier en kijk rustig om u heen.